Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Euroleague Γ' Όμιλος

Μια και σήμερα για την 1η αγωνιστική των ομίλων της Euroleague και σήμερα θα δούμε τις ομάδες του Γ' Ομίλου. Εδώ βρίσκουμε τον Πρωταθλητή Ευρώπης Ολυμπιακό, την Anadolu Efes, την Caja Laboral, την Emporio Armani, την Zalgiris Kaunas και την Cedevita Zagreb.
Ας τις δούμε πάλι μια προς μια, ξεκινώντας ΦΥΣΙΚΑ απ΄τον Πρωταθλητή Ευρώπης.

Ολυμπιακός
Ομάδα που κερδίζει, δεν αλλάζει λένε και ο Ολυμπιακός δεν μπορούσε να είναι η εξαίρεση. Επιστροφή στην κορυφή της Ευρώπης μετά από 17 χρόνια, νικώντας (62-61) πέρσι στον τελικό του Final 4 το μεγάλο φαβορί, Cska Moscow, με καλάθι του Πρίντεζη στο 1''. Εύκολα ο Ολυμπιακός μπορεί να θεωρηθεί ως η μεγαλύτερη έκπληξη στην ιστορία της διοργάνωσης (μαζί με την Παρτιζάν του 1992), αφού λίγοι πίστευαν στα μισά της χρονιάς ότι θα πέρναγε έστω το Top16. Επιστροφή όμως και στην κορυφή της Ελλάδας (επίσης μετά από 17 χρόνια), αφού εκμεταλλευόμενοι το πλεονέκτημα έδρας στους τελικούς της Α1 και με τον αέρα της κατάκτησης του Ευρωπαϊκού, επικράτησαν του Παναθηναϊκού με 3-2 νίκες. Μεγάλος αρχιτέκτονας των θριάμβων ο προπονητής Dusan Ivkovic, ο οποίος όμως φέτος αποχώρησε απ΄την ομάδα, δίνοντας τα ηνία της ομάδας στον Γιώργο Μπαρτζώκα, που πέρσι έφτασε τον Πανιώνιο στην 3η θέση της Ελλάδας. Ο Ivkovic ήταν και η μοναδική απώλεια της ομάδας, αφού Λάζαρος Παπαδόπουλος (ΠΑΟΚ), Marko Keselj (Valencia) , Μιχάλης Πελεκάνος (Άρης), Ανδρέας Γλυνιαδάκης ( BC Astana) και Παναγιώτης Βασιλόπουλος (ελεύθερος), δεν πρόσφεραν κάτι ιδιαίτερο πέρσι. Επίσης έκανε μόλις 2 μεταγραφές, παίρνοντας τους:
  • Στράτο Περπέρογλου: Άλλος ένας παίχτης που έκανε τη διαδρομή ΟΑΚΑ-Σ.Ε.Φ. και φυσικά άλλος ένα παίχτης που τα "άκουσε" (και θα τα "ακούσει" περισσότερο στο ντέρμπι της 2ης αγωνιστικής στο ΟΑΚΑ) απ΄τους φιλάθλους της πρώην ομάδας του.Η αλήθεια είναι βέβαια ότι δε θα λείψει πολύ, αφού πέρσι δεν βοήθησε καθόλου τον Παναθηναϊκό (ελαφρυντικό ότι ερχόταν από μακροχρόνιο τραυματισμό), έχοντας στην Α1, 7.5 πόντους, 3.2 ριμπάουντ και 1.9 ασίστ, ενώ στην Euroleague ήταν χειρότερος έχοντας 3.7 πόντους και 1.4 ριμπάουντ.
  • Δημήτρης Μαυροειδής: Ούτε αυτός έκανε καλή χρονιά πέρσι με την Bilbao, μετρώντας μόλις 3.6 πόντους και 3.4 ριμπάουντ στην ACB, όντας λίγο καλύτερος στην Euroleague με 4.6 πόντους και 3.5 ριμπάουντ.
Οι καλοί παίχτες όμως δεν είναι αυτοί που ήρθαν αλλά αυτοί που παρέμειναν, με καλύτερους τους:
  • Βασίλη Σπανούλη: Ο Καρδιτσιώτης γκαρντ, ήταν όλα τα λεφτά πέρσι σε Ελλάδα και Ευρώπη. Ο ηγέτης του Ολυμπιακού και της Εθνικής Ελλάδος ήταν MVP και μέλος της καλύτερης πεντάδας σε Α1 και Euroleague πέρσι. Στην Α1 είχε 11.7 πόντους, 5 ασίστ(2ος στην κατηγορία) και 2.1 ριμπάουντ, ενώ στην Ευρώπη ήταν καλύτερος, αφού μέτρησε 16.7 πόντους, 3.9 ασίστ και 1.9 ριμπάουντ.
  • Γιώργος Πρίντεζης: Ο ήρωας της Κωνσταντινούπολης με το καλάθι στο τελευταίο δευτερόλεπτο και ο πιο βελτιωμένος παίκτης της Α1. Κανείς δεν περίμενε όταν ερχόταν το περασμένο καλοκαίρι απ΄την Unicaja Malaga (η οποία τον άφησε ελεύθερο...), ότι στο τέλος της χρονιάς θα ήταν ο παίχτης-κλειδί της ομάδας σε Ελλάδα και Ευρώπη. Πέρσι στο πρωτάθλημα (μέλος της καλύτερης πεντάδας) ο  Έλληνας φόργουορντ είχε 12.6 πόντους και 3.8 ριμπάουντ, ενώ στην Euroleague 10.6 πόντους και 4.1 ριμπάουντ.
  • Κώστας Παπανικολάου: Από πέρσι ο "Κωστάκης" έγινε "Κώστας" και αυτό γιατί ήταν εξαιρετικός σε Α1 και Euroleague. Στο πρωτάθλημα μάλιστα ψηφίστηκε ως ο πολυτιμότερος νέος παίχτης ενώ επιλέχθηκε μες στην καλύτερη πεντάδα, έχοντας 7.8 πόντους και 4.6 ριμπάουντ. Στην Euroleague είχε 6.1 πόντους και 3.4 ριμπάουντ. Αυτό που δεν μπορεί να καταγραφεί στα στατιστικά είναι η φοβερή άμυνα που έπαιξε όλη τη χρονιά και η ενέργεια που έδινε στην ομάδα.
  • Joey Dorsey-Acie Law: Ήρθαν στα μισά της περασμένης χρονιάς αντικαθιστώντας τον Matt Howard και τον Kalin Lucas αντίστοιχα και ανέβασαν κατά πολύ το επίπεδο της ομάδας. Ο Dorsey (ψηφίστηκε καλύτερος αμυντικός της Α1) ήταν πραγματικός "κέρβερος" κάτω απ΄το καλάθι έχοντας 6.6 πόντους και 5.6 ριμπάουντ στην Α1 και 5.4 πόντους, 5,2 ριμπάουντ και 1.1 μπλοκ στην Euroleague. Ο δε Acie Law είχε 7.4 πόντους και 1.7 ασίστ στην Ελλάδα και 5.5 πόντους και 2.1 ασίστ στην Ευρώπη.
  • Kyle Hines: Όταν πέρσι ο Ολυμπιακός έφερε στην Ελλάδα τον πρώην παίχτη της Bamberg, πολλοί γέλασαν με το ύψος του (1.98), το οποίο δεν ταίριαζε με τη θέση του (σέντερ). Απέδειξε όμως ότι όσο μπόι του έλειπε, το συμπλήρωνε με δύναμη και μυαλό. Η παρουσία του Hines ήταν καταλυτική και στα 2 τρόπαια που πήρε ο Ολυμπιακός. Στην Α1 έχοντας 8.6 πόντους, 3.7 ριμπάουντ και 1.1 μπλοκ και στην Euroleague έχοντας 9.9 πόντους, 4.5 πόντους και 1.1 μπλοκ. Στην Euroleague συγκεκριμένα έχοντας στα Playoffs με την Siena 15.5 πόντους, 5.5 ριμπάουντ και 1.5 μπλοκ, ήταν ο κύριος λόγος που ο Ολυμπιακός έσπασε το πλεονέκτημα έδρας της ιταλικής ομάδας και πέρασε στο Final 4.
  • Pero Antic: Αθόρυβος "εργάτης" ο Σκοπιανός σέντερ, βοήθησε και αυτός πολύ με τους πόντους και τα ριμπάουντ την ομάδα πέρσι. Στην Α1 είχε 7.3 πόντους και 4.3 ριμπάουντ, ενώ στην Ευρώπη είχε 7.2 πόντους και 4.2 ριμπάουντ.

Anadolu Efes
Λίγες (αλλά καλές!) αλλαγές και για την Efes, η οποία πέρσι έφτασε μέχρι το Top16, αλλά αποκλείστηκε με 1-5 νίκες. Η βασικότερη αλλαγή ήταν του προπονητή, με τον Ηλία Ζούρο να φεύγει και τον Mahmudi Oktay να έρχεται. Από'κει στη θέση των Tarence Kinsey (Golden State Warriors), Vlado Ilievski (Cedevita), Olivier Lafayette (Zalgiris Kaunas) και Cenk Akyol (Galatasaray), ήρθαν οι:
  • Jordan Farmar: Απ΄τους αγαπημένους μου παίχτες στο Fantasy Challenge, μια και ήταν απ΄τους πολύ καλούς παίχτες του NBA, που ήρθαν πέρσι στην Ευρώπη, λόγω του lockout. Πέρσι ο Αμερικάνος γκαρντ, αγωνίστηκε με τη φανέλα της Maccabi Tel Aviv και είχε 5.3 πόντους και 3 ασίστ στα 3 παιχνίδια πρωταθλήματος, αλλά ήταν εξαιρετικός στην Euroleague, με 14.1 πόντους, 4.7 ριμπάουντ και 4.1 ασίστ. Τον Δεκέμβρη το lockout έληξε και επέστρεψε στο NBA, όπου αγωνίστηκε με τη φανέλα των New Jersey Nets, μετρώντας 10.4 πόντους, 3.3 ασίστ και 1.6 ριμπάουντ.
  • Jamon-Alfred Lucas: Γνωστός απ΄το πέρασμα του από Ολυμπιακό και Μαρούσι, ο Αμερικάνος γκαρντ έκανε πολύ καλή χρονιά πέρσι με τη φανέλα της Galatasaray σε Τουρκία (πήρε το κύπελλο Τουρκίας) και Euroleague. Στο πρωτάθλημα είχε 9.5 πόντους, 4.5 ασίστ, 3,5 ριμπάουντ και 1.6 κλεψίματα, ενώ στη Euroleague είχε 9.3 πόντους, 3.2 ασίστ, 4 ριμπάουντ και 1.8 κλεψίματα (1ος στη διοργάνωση).
  • Semih Erden: ΝΒΑer ο Τούρκος σέντερ, αφού αγωνιζόταν επί 2 χρόνια στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού με τη φανέλα των Boston Celtics και Cleveland Cavaliers. Πέρσι λόγω του lockout αγωνίστηκε σε 6 αγώνες του τουρκικού πρωταθλήματος με την Besiktas, έχοντας 9.2 πόντους και 6 ριμπάουντ και τον Δεκέμβρη επέστρεψε και αυτός στο NBA. Εκεί με τους Cavaliers είχε 3.5 πόντους και 2.6 ριμπάουντ.
  • Birkan Batuk: Νεαρός φόργουορντ (22 χρονών), ο οποίος όμως έχει απ΄τα 16 του σταθερές παρουσίες στο πρωτάθλημα Τουρκίας. Mε την Karsiyaka πέρσι είχε 10.9 πόντους, 2 ριμπάουντ και 1.2 ασίστ.
Από τους περσινούς παίκτες που παρέμειναν, οι σημαντικότεροι είναι οι:
  • Sasha Vujacic: Άλλος ένας NBAer για την Efes, μόνο που αυτός πέρσι δεν επέστρεψε στο NBA, αλλά παρέμεινε στην Τουρκία. Ο Σλοβένος γκαρντ, αγωνιζόταν απ΄το 2004 στο NBA με τις φανέλες των Los Angeles Lakers (2004-2010 παίρνοντας 2 πρωταθλήματα) και New Jersey Nets (2011), έχοντας πολύ καλή παρουσία και κάνοντας όνομα ως εκπληκτικός σουτέρ 3 πόντων. Πέρσι είχε 12 πόντους, 2.7 ριμπάουντ και 1.9 ασίστ στο πρωτάθλημα (ήταν και MVP και στο All Star Game), ενώ στην Euroleague ήταν καλύτερος έχοντας 13.9 πόντους, 3.3 ριμπάουντ και 1.7 ασίστ.
  • Stanko Barac: To θηρίο των 217 εκατοστών θα είναι και φέτος το σημείο αναφοράς στη ρακέτα της Efes. Πέρσι ο Κροάτης σέντερ ήταν πολύ καλός στην Euroleague έχοντας 10.7 πόντους, 4 ριμπάουντ και 1 μπλοκ. Δεν τα πήγε βέβαια το ίδιο καλά και στο πρωτάθλημα, όπου είχε 6.8 πόντους και 3.2 ριμπάουντ.
  • Dusko Savanovic: Πολύ καλός και ο Σέρβος φόργουορντ, ο οποίος πέρσι είχε 11.3 πόντους και 5 ριμπάουντ στο πρωτάθλημα, ενώ ήταν πολύ καλός και στην Ευρώπη, όπου μέτρησε 10 πόντους και 5.6 ριμπάουντ.
  • Kerem Tunceri: Ο παλιότερος παίχτης της ομάδας και αρχηγός της. Έχει αγωνιστεί 7 χρόνια στην ομάδα, με ένα διάλειμμα για να παίξει σε Fenerbache, Besiktas, Real Madrid και Triumph. Έχει πολλές διακρίσεις και σε ατομικό, συλλογικό και εθνικό επίπεδο. Πέρσι στο πρωτάθλημα ο Τούρκος γκαρντ, είχε 10.2 πόντους, 5.1 ασίστ και 1.9 ριμπάουντ, ενώ στην Euroleague είχε 4.3 πόντους και 4.5 ασίστ.
Caja Laboral
Ομάδα που αγωνίζεται σερί πάνω από μια δεκαετία στην Euroleague. Πέρσι όμως δεν τα πήγε τόσο καλά, μη μπορώντας να περάσει ούτε καν στο Top16 (πέρασε αντί αυτής ο Ολυμπιακός), με 5-5 νίκες στον όμιλο. Φέτος τα πράγματα δυσκολεύουν λίγο γιατί δεν καλύφτηκαν τα κενά απ΄τις 2 σημαντικές αποχωρήσεις, του Mirza Teletovic (Brooklyn Nets) και Pablo Prigioni (New York Kniks). Ήρθαν βέβαια 5 παίχτες, αλλά πάλι δεν θεωρώ ότι καλύφτηκαν ούτε κατά το ήμισυ αυτά τα κενά (δεν είναι και εύκολο βέβαια). Ας τους δούμε αυτούς τους 5 καινούργιους:
  • Taylor Rochestie: O Αμερικάνος γκαρντ τα τελευταία 3 χρόνια έχει αλλάξει 4 διαφορετικές ομάδες με τελευταία την Le Mans. Την 1η του χρονιά μάλιστα στην Ευρώπη, κατέκτησε με την γερμανική Goettingen το Eurochallenge, όντας και MVP της διοργάνωσης. Πέρσι με την γαλλική ομάδα είχε 16.3 πόντους, 6.4 ασίστ (2ος στο πρωτάθλημα) και 3.4 ριμπάουντ, ενώ στο Eurocup είχε 11.3 πόντους, 3.2 ασίστ και 3.2 ριμπάουντ.
  • Fabien Causeur: O Γάλλος γκαρντ έκανε μια εντυπωσιακή χρονιά πέρσι με την Cholet, έχοντας 16 πόντους, 3.9 ασίστ και 3.2 ριμπάουντ στο πρωτάθλημα (τα αντίστοιχα νούμερά του το 2010/11 ήταν 6.9 πόντοι, 2.5 ασίστ και 2.8 ριμπάουντ), ενώ ήταν ακόμα καλύτερος στο Eurocup σκοράροντας 21.8 πόντους (1ος σκόρερ στην κανονική περίοδο), 4.2 ριμπάουντ και 2.2 ασίστ.
  • Tibor Pleiss: O 23χρονος (τον άλλο μήνα) Γερμανός σέντερ, αφού πήρε όλους τους εγχώριους τίτλους τα 3 χρόνια που αγωνίστηκε στην Bamberg, αποφάσισε να κάνει το μεγάλο βήμα, ερχόμενος στην Caja Laboral. Πέρσι ήταν αρκετά καλός στην Euroleague, έχοντας 6.5 πόντους και 5.4 ριμπάουντ, ενώ στο πρωτάθλημα είχε 10.1 πόντους, 6 ριμπάουντ και 1.4 μπλοκ.
  • Carlos Cabezas: Πολύπειρος γκαρντ, που έχει αγωνιστεί 9 χρονιές στην Euroleague με τη φανέλα της Unicaja Malaga (τα 8) και Khimki, ενώ είναι και μέλος της Εθνικής Ισπανίας που έχει κατακτήσει χρυσά σε Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Πέρσι αγωνιζόμενος στην Zaragoza, είχε 9.2 πόντους, 3.1 ασίστ και 3 ριμπάουντ στην ACB.
  • Edu Hernandez-Sonseca: Μεταγραφή της τελευταίας στιγμής για την Caja, μιας και ο Dusko Ivanovic ήθελε έναν ακόμα παίχτη για την ρακέτα. Ο Ισπανός σέντερ, έχει εμπειρία απ΄την Euroleague, αφού έχει αγωνιστεί με την Real Madrid, την Badalona, αλλά και την Caja Laboral όταν αυτή ονομαζόταν Tau Ceramica. Πέρσι ο Edu αγωνιζόταν στην Valladolid, μετρώντας 3.8 πόντους και 3 ριμπάουντ.
Απ'αυτούς που παρέμειναν, ξεχωρίζουν οι:
  • Fernando San Emeterio: Το μεγάλο αστέρι της Caja Laboral και ο ηγέτης της. Ο Ισπανός γκαρντ, θα αγωνιστεί για 4η χρονιά στην ομάδα και αναμένεται να πάρει στις πλάτες του το σκοράρισμα (ειδικά τώρα που έφυγε ο Teletovic). Πέρσι πάντως δεν έπιασε την απόδοση του 2011 (που αναδείχτηκε MVP της ACB, καθώς και μέλος της καλύτερης πεντάδας της ACB και της Euroleague). Στο πρωτάθλημα είχε 9.5 πόντους, 3.9 ριμπάουντ και 2.2 ασίστ, ενώ στην Ευρώπη είχε 12 πόντους, 4.6 ριμπάουντ και 2.1 ασίστ.
  • Andres Nocioni: O Αργεντίνος φόργουορντ (απ΄τα μεγάλα ονόματα του ευρωπαϊκού μπάσκετ), επιστρέφει μετά από 9 χρόνια στην Euroleague με την ομάδα που έγινε γνωστός. Αν και έχει αποκτηθεί από πέρσι, δεν πρόλαβε να αγωνιστεί στην διοργάνωση (βασικά γιατί είχε αποκλειστεί η ομάδα). Μετά από εξαιρετικές χρονιές με την (τότε) Tau Ceramica (και την Εθνική Αργεντινής), πέρασε τον Ατλαντικό και αγωνίστηκε 8 χρόνια, σε Chicago Bulls (τα 5 απ'αυτά), Sacramento Kings, και Philadelphia 76ers, έχοντας πάρα πολύ καλή παρουσία και πολύ χρόνο συμμετοχής (μέσος όρος 24 λεπτά) σε όλες αυτές τις ομάδες.Επειδή μπορώ να γράφω για ώρες για τα κατορθώματα και τις διακρίσεις αυτού του παίχτη σταματάω εδώ. Πέρσι λόγω του lockout έπαιξε στη χώρα του, με την Penarol Mal Del Plata όπου είχε σε 2 αγώνες 16.5 πόντους και 11 ριμπάουντ. Στη συνέχεια επέστρεψε τον Δεκέμβρη στους 76ers, όπου είχε 1.7 πόντους και 1.3 ριμπάουντ (έπαιζε μόλις 5 λεπτά μ.ο.). Λόγω του μικρού χρόνου συμμετοχής, αποχώρησε, τον Μάρτιο για να καταλήξει στην Caja Laboral, με την οποία αγωνίστηκε στο πρωτάθλημα έχοντας 9.7 πόντους και 3.5 ριμπάουντ.
  • Maciej Lampe: Άλλος ένας παίχτης με θητεία (3 χρόνια) στο NBA, αν και όχι με τόσο καλές επιδόσεις. Ο Πολωνός σέντερ, ήρθε πέρσι στην ισπανική ομάδα, αλλά αγωνίστηκε μόνο στο πρωτάθλημα, όπου είχε 12.4 πόντους και 5.1 ριμπάουντ.
  • Brad Oleson: Αμερικάνος γκαρντ που αγωνίζεται φέτος για 7η χρόνια στην Ισπανία και για 4η στη  Caja. Πέρσι στην ACB μέτρησε 10.2 πόντους, 1.7 ριμπάουντ και 1.4 ριμπάουντ, ενώ στην Euroleague είχε 7.4 πόντους,1.4 ριμπάουντ και 1.7 ασίστ.
  • Milko Bjelica: Απ΄τους λίγους που διασώθηκαν πέρσι, από θέμα απόδοσης στην Euroleague, αφού είχε 10.6 πόντους και 3.9 ριμπάουντ, ενώ στην ACB είχε 7.5 πόντους και 3.1 ριμπάουντ.
Armani Milano
Τόσα λεφτά έριξε πέρσι ο γνωστός σχεδιαστής για να δει την ομάδα του να πρωταγωνιστεί αλλά δε τα κατάφερε, Τι και αν έφερε τους Μπουρούση, Φώτση, Hairston, Nicholas, Gallinari, J.R. Bremer και Cook, το μόνο που κατάφερε η Armani Milano, ήταν να περάσει μετά από 3 χρόνια στο Top16, όπου και αποκλείστηκε με 3-3 νίκες. Φέτος κινήθηκε λίγο πιο προσεκτικά 5 μεταγραφές "ουσίας". Οι Danilo Gallinari (Denver Nuggets), Drew Nicholas (Cska Moscow), Benjamin Eze (Siena), J.R. Bremer (Fenerbache) και Leon Radosevic (Lietuvos Rytas), έφυγαν και ήρθαν οι:
  • Keith Langford: O Αμερικάνος γκαρντ επιστρέφει στην Ιταλία, που έχει παίξει άλλες 2 χρονιές (Biella, Virtus Bologna). Πέρσι είχε μια πολύ καλή σεζόν με την φανέλα της Maccabi Tel Aviv, τόσο στο πρωτάθλημα όσο και στην Euroleague. Στο πρωτάθλημα του Ισραήλ ο Langford είχε 14.2 πόντους, 3.9 ριμπάουντ και 3.2 ασίστ, ενώ αντίστοιχα στη Euroleague είχε 10.8 πόντους, 2.5 ριμπάουντ και 2 ασίστ.
  • Richard Hendrix: Ήρθε πακέτο με τον Langford απ΄τη Maccabi όπου αγωνίστηκε 2 χρόνια, με την περσινή να είναι η καλύτερη χρονιά του. Ο Αμερικάνος σέντερ είχε στο πρωτάθλημα 11.3 πόντους, 6.9 ριμπάουντ και 1.3 μπλοκ, ενώ στην Euroleague είχε 8.9 πόντους, 5.4 ριμπάουντ και 1.3 μπλοκ.
  • Gianluca Basile: O 37χρονος Basile είναι ο πιο έμπειρος παίχτης της διοργάνωσης, αγωνιζόμενος για 12η χρονιά και έχοντας μεγάλη ιστορία στο θεσμό με τις Bologna (αυτή που άλλαζε κάθε χρόνο ονομασία) και την Barcelona. Είναι γνωστός για τα "τρελά" του 3ποντα (με την κακή συνήθεια να το παρακάνει κάποιες φορές) τα οποία έχουν "σκοτώσει" πολλούς αντιπάλους. Πέρσι βλέποντας ότι δεν υπήρχε χώρος γι'αυτόν στην Barcelona, πήρε μεταγραφή στην Cantu όπου έκανε μια αρκετά καλή χρονιά. Στη Serie A είχε 8.6 πόντους, 1.9 ασίστ και 1.5 ριμπάουντ, ενώ στην Euroleague είχε 10 πόντους, 3.1 ασίστ και 1.9 ριμπάουντ (είναι παίχτης για Ευρώπη, το παλικάρι).
  • Rok Stipcevic: Κροάτης γκαρντ που πέρσι έπαιζε στην Varese, έχοντας 11.4 πόντους, 3.3 ασίστ και 2.6 ριμπάουντ.
  • David Chiotti: Ιταλο-Αμερικάνος φόργουορντ που πέρασε από Ολλανδία και Αυστρία, για να καταλήξει τα τελευταία 3 χρόνια στην Ιταλία και την Casale. Πέρσι ο Chiotti είχε στην Serie A, 9.1 πόντους και 7 ριμπάουντ, σε μια χρονιά που η ομάδα του έπεσε κατηγορία (συμπαίχτης με τον Matt Janning της Siena).
Αυτοί οι 5 θα συμπληρώσουν τον υπάρχον ρόστερ, εκεί που ξεχωρίζουν οι:
  • Malik Hairston: Είναι αυτός που θα μοιράζεται με τον Langford το σκοράρισμα φέτος. Ο Αμερικάνος φόργουορντ πέρσι ήταν αρκετά καλός, αφού είχε 12.7 πόντους και 3.7 ριμπάουντ στην Serie A και 13.9 πόντους και 3.1 ριμπάουντ στην Euroleague.
  • Αντώνης Φώτσης: Απ΄τους καλύτερους παίχτες στην Ευρώπη στη θέση του, ο Έλληνας φόργουορντ δεν κατάφερε να βοηθήσει την ομάδα του Μιλάνου να κάνει τη διαφορά πέρσι. Στην Serie A είχε 8.5 πόντους και 4.7 ριμπάουντ, ενώ στην Ευρώπη 8.4 πόντους και 4.9 ριμπάουντ.
  • Γιάννης Μπουρούσης: Άλλος ένας απ΄τους πολύ καλούς Έλληνες παίχτες των τελευταίων χρόνων, ήρθε πέρσι μαζί με τον Φώτση φτιάχνοντας (θεωρητικά) ένα απ΄τα καλύτερα δίδυμα ψηλών στην Ευρώπη. Στη πράξη όμως αυτό δεν έγινε, μιας και όπως ο Φώτσης, έτσι και αυτός δεν είχαν την απόδοση που περίμεναν οι διοικούντες. Στο πρωτάθλημα ο Έλληνας σέντερ είχε 11.6 πόντους και 5.8 ριμπάουντ, ενώ στην Euroleague μέτρησε 9 πόντους και 6.4 ριμπάουντ.
  • Omar Cook: O Αμερικάνος γκαρντ (με υπηκοότητα Μαυροβουνίου), θα οργανώνει για 2η σερί χρονιά το παιχνίδι της ομάδας του Μιλάνου. Πέρσι στο πρωτάθλημα είχε 8.8 πόντους, 4.8 ασίστ και 2.7 ριμπάουντ, ενώ στην Ευρώπη είχε 7.3 πόντους, 5.7 ασίστ (1ος στη διοργάνωση) και 2.4 ριμπάουντ.
  • Alessandro Gentile: Γιος του γνωστού, απ΄το πέρασμα του απ΄τον Παναθηναϊκό (και όχι μόνο), Ιταλού γκαρντ Nando Gentile (ή...Ace Gentile όπως τον λέγαν μερικοί) και ένα απ΄τα μεγαλύτερα (αν όχι το μεγαλύτερο) ταλέντα της Ιταλίας. Η Milano τον απέκτησε πέρσι τον Δεκέμβριο απ΄την Benetton για να καλύψει το κενό του Gallinari που γύρισε στο NBA. Με την Benetton είχε 12.8 πόντους και 4.3 ριμπάουντ στο πρωτάθλημα και 15 πόντους και 6.6 ριμπάουντ στο Eurocup. Αντίστοιχα είχε με την Armani Milano, 8.2 πόντους και 3.5 ριμπάουντ στη Serie A και 4.6 πόντους και 1.9 ριμπάουντ στην Euroleague.
Zalgiris Kaunas
Άλλη μια ιστορική ομάδα που αγωνίζεται όλα τα χρόνια στην Euroleague, έχοντας κατακτήσει το τρόπαιο το 1999 (στην καλύτερη κατ'εμέ εμφάνιση ομάδας σε τελικό Euroleague). Πέρσι πήρε treble (Πρωτάθλημα-Κύπελλο Λιθουανίας και κατάκτηση Βαλτικής Λίγκας) αλλά δεν τα πήγε εξίσου καλά στην Ευρώπη. Αν και πέρασε στο Top16, εκεί έγινε σάκος του μποξ για τις άλλες ομάδες, έχοντας μόνο ήττες (0-6). Με το βλέμμα λοιπόν σε κάτι καλύτερο φέτος, έγιναν αρκετές ανακατατάξεις στην ομάδα. Καταρχήν έφυγε ο Aleksandar Trifunovic και στον πάγκο θα κάθεται φέτος ο Joan Plaza. Επίσης αποχώρησε ο 1ος σκόρερ της ομάδας Sonny Weems (Cska Moscow), o Travis Watson (Enisey), o Ty Lawson (Denver Nuggets), o Mantas Kalnietis (Lokomotiv Kuban), o Milovan Rakovic (Bilbao), o Dainius Salenga (ελεύθερος) και ο Thomas Delininkaitis (ελεύθερος). Στον αντίποδα ήρθαν 8 καινούργιοι παίχτες. Ας τους δούμε:
  • Oliver Lafayette: Όπως είπα και στην ανάλυση της Asseco Prokom, ο Αμερικάνος γκαρντ, μοίρασε πέρσι τη χρονιά σε Prokom και Efes. Με την πολωνική ομάδα είχε 7 πόντους, 3.3 ασίστ και 2.8 στο πρωτάθλημα, ενώ στη Euroleague είχε 10.7 πόντους, 3.3 ασίστ και 2.5 ριμπάουντ. Με την Efes είχε 7.5 πόντους, 2.5 ασίστ και 2.5 ριμπάουντ στο πρωτάθλημα και 8.7 πόντους, 2.8 ασίστ και 3.2 ριμπάουντ στην Ευρώπη.
  • Tremmel Darden: Αμερικάνος φόργουορντ που είχε μια καλή σχετικά χρονιά πέρσι με την Unicaja Malaga, έχοντας 8 πόντους και 3.3 ριμπάουντ στην ACB και 8.3 πόντους και 3.5 ριμπάουντ στην παρθενική του χρονιά στην Euroleague.
  • Rimantas Kaukenas: Αν και Λιθουανός, αυτή είναι η 2η χρονιά που θα παίξει στη χώρα του (2001/02 Lietuvos Rytas), ο 35χρονος γκαρντ. Τα τελευταία 7 χρόνια (με διάλειμμα 1 έτους το 2009/10 που αγωνίστηκε στην Real Madrid) αγωνιζόταν στην Siena (παίρνοντας απανωτούς τίτλους και διακρίσεις), όντας πολύ παραγωγικός επιθετικά. Πέρσι τραυματίστηκε την 6η αγωνιστική και έχασε τη συνέχεια της διοργάνωσης, κάτι που είχε αντίκτυπο στη πορεία της ομάδας (θεωρώ ότι με τον Kaukenas στην πεντάδα η Siena θα είχε φτάσει στο Final 4). Στους 6 αγώνες που αγωνίστηκε στην Euroleague, είχε 14.5 πόντους, 2.5 ασίστ και 2.2 ριμπάουντ, ενώ στο πρωτάθλημα είχε 9.5 πόντους, 1.7 ασίστ και 2 ριμπάουντ.
  • Ksistof Lavrinovic: Άλλος ένας παίχτης που αγωνιζόταν στην Siena αρκετά χρόνια (5) βοηθώντας την να πάρει τους τίτλους των τελευταίων ετών και όπως είπα και στην ανάλυση της Siena είναι απ΄τις μεγάλες απώλειες της ιταλικής ομάδας. Ο Λιθουανός σέντερ, έκανε πολύ καλή χρονιά πέρσι, έχοντας 12.6 πόντους και 5.4 ριμπάουντ στη Serie A, ενώ και στην Euroleague ήταν εξίσου καλός, έχοντας 9.7 πόντους και 3.9 ριμπάουντ.
  • Darjus Lavrinovic: Τα αδέλφια Lavrinovic, συναντιούνται μετά από 6 χρόνια (όταν έπαιξαν μαζί στην Uniks Kazan) και αναμφισβήτητα συνιστούν ένα πολύ δυνατό δίδυμο στους ψηλούς. Ο Darjus αγωνίστηκε πέρσι στην Cska Moscow αλλά προβλήματα τραυματισμού, δεν του επέτρεψαν να βοηθήσει την ομάδα όσο θα ήθελε. Αγωνίστηκε σε 19 αγώνες πρωταθλήματος έχοντας 7.8 πόντους, 3.7 ριμπάουντ και 1 μπλοκ και 15 αγώνες Euroleague μετρώντας μόλις 4.7  πόντους και 2.7 ριμπάουντ.
  • Ibrahim Jaaber: O Αμερικάνος (με Βουλγαρική υπηκοότητα) γκαρντ είναι γνωστός στο ελληνικό κοινό απ΄την εξαιρετική χρονιά που είχε με το Αιγάλεω πριν 5 χρόνια (22.4 πόντους-4.4 ριμπάουντ). Τα τελευταία χρόνια έπαιζε στην Ιταλία στην Armani Milano. Πέρσι δεν αγωνίστηκε με κάποια ομάδα και τα τελευταία στατιστικά που υπάρχουν, είναι 10 συμμετοχές στην Euroleague τη χρονιά 2010/11 όπου μέτρησε 10.8 πόντους και 2.4 ασίστ. Όπως και νά'χει πρόκειται για έναν πολύ καλό, για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, παίκτη και σκόρερ.
  • Jeff Foote: Η Zalgiris έχασε τον θηριώδη Roberto Javtokas, με τραυματισμό για 4-6 μήνες, οπότε δεν μπορούσε να φέρει στη θέση του κάποιον με μικρότερη σωματοδομή. Ο Αμερικάνος σέντερ με ύψος 2.13 και βάρος 120 κιλά, προορίζεται να γίνει ο "μπαμπούλας" κάτω απ΄το καλάθι της Zalgiris. Πέρσι αγωνίστηκε κατά κύριο λόγο στην D-League με την φανέλα των Springfield Armor, αλλά είχε και 4 συμμετοχές στο NBA με τους New Orleans Hornets (1.1 πόντος-1.3 ριμπάουντ). Στην κανονική διάρκεια του D-League, o Foote είχε 15.1 πόντους, 8.9 ριμπάουντ και 1.1 μπλοκ, ενώ στα Playoffs είχε 8.7 πόντους, 10 ριμπάουντ και 1.3 μπλοκ.
  • Adas Juskevicius: Επιστροφή στην Zalgiris μετά από 2 χρόνια (εκείνη τη χρονιά έπαιξε και στην Euroleague), για τον 23χρονο Λιθουανό γκαρντ. Τα 2 αυτά χρόνια αγωνίστηκε με την φανέλα της Rudupis, όπου πέρσι είχε 10.9 πόντους, 3 ριμπάουντ και 2.7 ασίστ.
Απ΄τους παλιούς, εκτός του Javtokas που τραυματίστηκε, οι καλύτεροι είναι οι:
  • Marco Popovic: Αν είπα παραπάνω για τον Basile και τα "τρελά" του 3ποντα, τι να πει κανείς για τον Κροάτη γκαρντ. Μπορεί να "σκοτώσει" την αντίπαλη ομάδα του ή τη δική του με την εμμονή που έχει στα τραβηγμένα απ΄τα μαλλιά σουτ (αναλόγων αν τα βάζει ή όχι). Είναι ένας πάρα πολύ έμπειρος παίχτης που αγωνίζεται για 9η χρονιά στη διοργάνωση, τις 4 (με την φετινή) με την Zalgiris. Πέρσι ήταν μόνιμη πηγή κινδύνων για τους αντιπάλους στην Euroleague, μετρώντας 12.5 πόντους, 2 ασίστ και 2 ριμπάουντ, ενώ στο πρωτάθλημα είχε 10.3 πόντους, 3.8 ασίστ και 1.7 ριμπάουντ.
  • Paul Jankunas: Γέννημα-θρέμμα των ακαδημιών της Zalgiris, αγωνίζεται όλα τα χρόνια (με ένα διάλειμμα 1 έτους στην Khimki το 2009/10) στην ομάδα. Πέρσι ο Λιθουανός φόργουορντ είχε 10 πόντους και 5.5 ριμπάουντ στο πρωτάθλημα και 7.8 πόντους και 5.5 ριμπάουντ στην Euroleague.
Cedevita Zagreb
Άλλη μια πρωτάρα στη διοργάνωση. Οι κυπελλούχοι Κροατίας, φιλοδοξούν να κάνουν την έκπληξη στη διοργάνωση γι'αυτό και κάναν 10 μεταγραφές, αλλάζοντας όλη την ομάδα ουσιαστικά. Επίσης φέραν στον πάγκο της ομάδας, στη θέση του Drazen Anjulovic, τον Bozidar Maljkovic των 2 κατακτήσεων του Πρωταθλητριών (πρώην Euroleague) με τη Limoges το 1993 και τον Παναθηναϊκό το 1996. Aπ'αυτούς που έφυγαν, ξεχωρίζουν οι Dontaye Draper (Real Madrid), Matjaz Smodis (αποσύρθηκε), Chris Owens (ελεύθερος) και Chris Warren (Avellino). Οι μεταγραφές πάντως που έκαναν είναι (κατά τη γνώμη μου πάντα) πολύ καλές (αυτούς που γνωρίζω). Για να τις δούμε μια προς μια:
  • Marques Green: O βραχύσωμος (1.64) γκαρντ, ήρθε φέτος στην ομάδα μετά από 2 χρονιές στην Avellino, με την περσινή να είναι απλά εξαιρετική. Ο Green είχε στη Serie A, 16.1 πόντους, 6.5 ασίστ (1ος στην κατηγορία) και 2.5 κλεψίματα (3ος στην κατηγορία). Κάτι μου λέει ότι οι φίλαθλοι της Cedevita, θα ξεχάσουν γρήγορα τον Don Draper.
  • Bracey Wright: Γνωστός απ΄το πέρασμά του απ΄τον Άρη (τις σεζόν 2007/08 και 2008/09), ο Αμερικάνος γκαρντ επιστρέφει στην ομάδα, μετά το περσινό του πέρασμα απ΄την Ισπανία και με τη φανέλα της Zaragoza. Εκεί ο Wright είχε στην ΑCB 14.5 πόντους, 3 ριμπάουντ και 2 ασίστ.
  • Predrag Suput: Μετά από 5 χρόνια στην Bamberg (τις 3 έπαιξε και στην Euroleague) και αφού πήρε όλους τους εγχώριους τίτλους, πήρε μεταγραφή για την Cedevita, στην οποία θα προσδώσει εμπειρία και πόντους. Η περσινή χρονιά του στην Euroleague ήταν πολύ καλή, σκοράροντας 10.9 πόντους και μαζεύοντας 4.2 ριμπάουντ, ενώ στο πρωτάθλημα είχε 8.4 πόντους και 2.8 ριμπάουντ.
  • Luksa Andric: Επιστροφή στην χώρα του (αγωνιζόταν για χρόνια στην Cibona), για τον Κροάτη σέντερ, μετά από 2 χρονιές στην Galatasaray. Αναμφίβολα πρόκειται για έναν πολύ καλό σέντερ, με καλή παρουσία στα ευρωπαϊκά γήπεδα. Πέρσι στην Euroleague, είχε 10.8 πόντους και 4.3 ριμπάουντ, ενώ στο πρωτάθλημα είχε 8 πόντους και 3.7 ριμπάουντ.
  • Vlado Ilievski: Ο Σκοπιανός γκαρντ, είναι ένας πολύ καλός και έμπειρος παίχτης, που αγωνίζεται πάνω από μια δεκαετία στην Euroleague, με πολλές διαφορετικές ομάδες (Olimpja Ljubljana, Roma, Barcelona, Tau, Efes και Siena). Η περσινή χρονιά του (μοιρασμένη σε Efes και Lokomotiv Kuban) όμως, δεν ήταν αντάξια του ονόματός του. Με την Efes είχε σε 11 ματς πρωταθλήματος, 4 πόντους και 2.3 ασίστ, ενώ στην Euroleague σε 10 συμμετοχές, είχε 2.7 πόντους και 2.6 ασίστ. Με τη ρώσικη ομάδα είχε 6.6 πόντους και 2.4 ασίστ στο πρωτάθλημα και 4.4 πόντους και 2.2 ασίστ στο Eurocup.
  • Mickael Gelabale: Ο Γάλλος φόργουορντ με τις περίεργες κομμώσεις, ήταν πέρσι μέλος της Khimki, η οποία κατέκτησε το Eurocup. O Gelabale είχε στο πρωτάθλημα 4.5 πόντους και 2.5 ριμπάουντ, ενώ στο Eurocup μέτρησε 4.2 πόντους και 1.5 ριμπάουντ. Στο παρελθόν έχει αγωνιστεί για 2 χρόνια στο NBA (2006-2008) με τους Seattle Supersonics, έχοντας αρκετά καλή παρουσία.
  • Marko Tomas: Άλλος ένας έμπειρος Κροάτης, που επιστρέφει στην χώρα του, μετά από 2 χρονιές στην Τουρκία με την Fenerbache. Πέρσι ο 28χρονος δεν αγωνίστηκε πολύ με την τουρκική ομάδα, έχοντας 7 συμμετοχές στο πρωτάθλημα, μετρώντας 9.1 πόντους και 2.1 ριμπάουντ και 6 συμμετοχές στην Euroleague με 3.5 πόντους και 1.7 ριμπάουντ.
  • Goran Suton: Ο Κροάτης σέντερ, αγωνιζόταν πέρσι στην Cibona, με την οποία πήρε το πρωτάθλημα Κροατίας. Ο Suton είχε στο πρωτάθλημα, 10.2 πόντους και 6.6 ριμπάουντ, ενώ στο Eurocup μέτρησε 5.7 πόντους και 4 ριμπάουντ.
  • Luka Babic: Νεαρός Κροάτης φόργουορντ που πέρσι αγωνιζόταν στην KK Split, έχοντας 9.1 πόντους και 3.8 ριμπάουντ.
  • Ivan Buva: Άλλος ένας νεαρός φόργουορντ που αγωνιζόταν στο πρωτάθλημα της Κροατίας, με τη φανέλα της PF Krizevci, σκοράροντας 9.6 πόντους και μαζεύοντας 5 ριμπάουντ.
Αυτοί που "επέζησαν" απ΄την σαρωτική αλλαγή της ομάδας είναι οι:
  • Marco Car: Κροάτης γκαρντ που πέρσι είχε 7.4 πόντους και 2.1 ασίστ στο πρωτάθλημα και 5 πόντους και 1.7 ασίστ στο Eurocup.
  • Miro Bilan: Ο 23χρονος Κροάτης σέντερ, έκανε πέρσι μια πολύ καλή χρονιά με την ομάδα, σκοράροντας 15.6 πόντους και μαζεύοντας 6 ριμπάουντ στο πρωτάθλημα, ενώ στο Eurocup ήταν εξίσου καλός, έχοντας 10.7 πόντους και 5.2 ριμπάουντ.
  • Marino Bazdaric: Έμπειρος Κροάτης γκαρντ με μεγάλη πείρα σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και συμμετοχές στην Euroleague με Olimpia Lijubljana και Cibona. Φέτος αγωνίζεται για 4η σερί χρονιά στην Cedevita. Πέρσι είχε 8.8 πόντους, 4.3 ριμπάουντ και 2.9 ασίστ στο πρωτάθλημα, ενώ είχε 8.6 πόντους, 3.6 ριμπάουντ και 2 ασίστ στο Eurocup.
Προσωπική μου άποψη είναι ότι ο Ολυμπιακός θα είναι σίγουρα 1ος στον όμιλο, 2η θα είναι η Zalgiris Kaunas, 3η η Efes, 4η η Caja Laboral, 5η η Cedevita και 6η η Armani Milano (δε ξέρω γιατί αλλά είναι η ομάδα που με πείθει λιγότερο). Επίσης η Cedevita αν και έχει φτιαχτεί απ΄την αρχή και δεν έχει συνοχή, πιστεύω ότι θα κάνει κηδείες (και λόγω Malkovic).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου